Het belang van blindtypen!

Vlot en goed met de computer kunnen omgaan is tegenwoordig essentieel.  Daarvoor is het belangrijk dat je goed met tien vingers "blind" kunt typen (typen op gevoel, dus zonder te kijken).

Leren typen is tegenwoordig net zo belangrijk als leren schrijven. Kinderen die goed kunnen typen hebben een voorsprong op hun klasgenoten; niet alleen in sneller en prettiger werken, maar ook in de kwaliteit van hun werk! Kinderen zoeken soms eindeloos naar de juiste letters op het toetsenbord. Dat is wat de praktijk ons laat zien. En lang zoeken kost tijd! Ook vermoeidheid speelt een rol. Het constant schakelen van de ogen tussen toetsenbord en scherm maakt dat kinderen eerder moe zijn en bovendien een verminderde concentratie hebben.

Docenten binnen het voortgezet onderwijs zien een duidelijk verschil tussen kinderen die een typ- en computercursus hebben gevolgd, en kinderen die deze kans niet hadden.

De ervaring leert en de cijfers laten zien dat kinderen die met tien vingers en blind typen, beter zijn in het beantwoorden van vragen op de pc. Ze hebben veel voordeel van een goede toetsenbordvaardigheid en efficiënt computergebruik wanneer ze, naar het voortgezet onderwijs gaan. Bovendien hebben zij een sterk verminderde kans op klachten als RSI, vermoeidheid, concentratieproblemen of nekklachten.

Voordelen op een rijtje:

  • Typen kost minder inspanning: letter voor letter zoeken is vermoeiend werk. Mensen die met een paar vingers typen en dénken dat ze blind kunnen typen, blijken in de praktijk vaak even het hoofd te buigen om te checken of ze de juiste toets aanslaan; extra inspanning dus.
  • Typen volgens het “tienvingersysteem blindtypen” gebeurt volledig automatisch, waardoor 100% aandacht aan de inhoud van de taak kan worden gegeven.
  • Enorme tijdwinst: als je kan blindtypen gaat je huiswerk vele malen sneller.
  • Sterk verminderde kans op RSI 
  • Typen is het schrijven van de toekomst – en van het NU! Kinderen zitten al jong achter de computer voor social media, email en het maken van werkstukken en gamen. In werksituaties is de computer al helemaal niet meer weg te denken. Veel mensen werken een groot deel van hun tijd met de computer … en gebruiken dus het toetsenbord!